משפחה ברילוקיישן: על ההתמודדות לפני ואחרי המעבר לעמק
מעבר למדינה חדשה הוא צעד גדול ומשמעותי למשפחה וחשוב להבין את ההיבטים הרגשיים והנפשיים הטמונים בו. המטפלת הזוגית והמשפחתית, אלינור ורמן על תחושות אלו ועל הדרכים להתמודד איתן עוד בארץ וגם אחרי הנחיתה בעמק הסיליקון
מאת: אלינור ורמן
משפחות רבות מוצאות את עצמן בפני ההחלטה לעבור לגור בחו"ל למספר שנים ובין אם ההחלטה נובעת בעקבות הצעה ממקום העבודה של אחד מבני הזוג, ובין אם מהרצון להתנסות בחוויה חדשה וקצת אחרת, ההחלטה תמיד טומנת בחובה שאלות, אתגרים וחששות רבים. איך מתכוננים נפשית ורגשית לרילוקיישן ולמה אפשר לצפות בשבועות הראשונים לאחר הנחיתה?
רילוקיישן בהחלט עשוי להיות חוויה מופלאה ומעצימה לכל בני המשפחה, אך חשוב לזכור שהוא גם עשוי לטמון בחובו לא מעט אתגרים שכדאי לקחת בחשבון בעת המעבר:
תחושת אבל וצער- הפרידה מכל ומה שמוכר ואהוב, הגעגועים למשפחה, לחברים, לבית, ואפילו למקומות ומאכלים מסוימים המעצבים את הזהות ותחושת השייכות שלנו הם חלק בלתי נפרד מהמעבר ועשויים לעורר תחושות של אבל וצער.
חרדה והצפה רגשית- חששות רבים מתעוררים לקראת המעבר והם נובעים בעיקר מחוסר הוודאות שיש לנו לגבי המקום החדש. בשבועות הראשונים ניתן לצפות לתחושת בלבול, זרות ואף הצפה רגשית.
בדידות ותחושת העדר שליטה- תחושת הזרות, והריחוק מהמשפחה והחברים עשויים לייצר בדידות ותחושת העדר שליטה המאפיינים את המעבר למקום חדש ולא מוכר.
המעבר למדינה חדשה הוא צעד גדול ומשמעותי, וחשוב להבין את ההיבטים הרגשיים והנפשיים הטמונים בו. יחד עם זאת, עמק הסיליקון משופע במגוון מסגרות ופעילויות העשויות להקל במידת מה על התחושות הללו ואף להפוך את המעבר להזדמנות לחיזוק היחסים במשפחה, והעצמת תחושת הסיפוק וההגשמה:
- תכנון מראש– חשיבה מקדימה ותכנון עשויים להקל מאוד על המעבר וההסתגלות. שבו לשיחה משפחתית או זוגית (אפשר גם וגם, בהתאם לגיל ובשלות הילדים), נצלו את ההזדמנות לדבר על האתגרים העומדים בפניכם, חלקו תפקידים בין בני הבית וצרו תכנית להתמודדות עם קשיים שעשויים לעלות בעת המעבר.
- פרידה וסגירת מעגל– בין אם אתם מתכוננים למעבר ובין אם אתם כבר פה, פנו זמן לטקסי פרידה וסגירת מעגלים עם האנשים ואף המקומות החשובים לכם. פעמים רבות עולות תחושות של חרטה או חסר הנובעות מכך שלא "סגרנו את הקצוות" בארץ. הרימו טלפון, כתבו מכתב או החליפו מתנות עם האנשים היקרים לכם. יש לכך ערך רגשי חשוב.
- הכירו את המקום- הטכנולוגיה של היום מאפשרת הצצה מקדימה למקום שאליו אתם עתידים לעבור. פנו זמן להכיר את העמק והאפשרויות שהוא מציע. למדו על המסגרות החברתיות והחינוכיות באזור, קראו על פעילויות המתקיימות בעמק על ידי כניסה לאתרי העיריות והמרכזים הקהילתיים באזור, והירשמו לקבוצות פייסבוק המתאימות על מנת לקבל מידע ולשאול שאלות.
לאחר המעבר
- קליטה והתארגנות– השבועות הראשונים עשויים להיות מאתגרים ומורכבים במיוחד. מעבר לבלבול וחוסר הוודאות, ישנן משימות רבות העומדות בפניכם. אחת המשימות המורכבות היא מציאת דיור. ההחלטה אודות מקום מגורים גוררת גם השלכות על המסגרת החינוכית של הילדים משום שכל שכונה משתייכת לבית הספר שלה. בנוסף, בין אם אתם מביאים עמכם מכולה, ובין עם מגיעים עם שתי מזוודות, התכוננו להוצאות רבות בתחילת הדרך. דרך יעילה להוזיל עלויות היא לשאול ציוד ממשפחות ישראליות באזור, או לרכוש ציוד יד שניה בgarage sales או באתרים המיועדים לכך.
- הבדלים באורח החיים– אורח החיים והתרבות בעמק שונים מאלו שבישראל. סופי השבוע הארוכים והמרחק מהמשפחה המורחבת יוצרים הזדמנות לחיזוק המערכת המשפחתית הגרעינית. את השבתות אצל הסבים והסבתות מחליפים טיולים בשמורות הטבע המרהיבות באזור, ואת ארוחות השישי המשפחתיות מחליפות ארוחות בחברת החברים הקרובים. את החגים חוגגים עם חברים או בבית חב"ד, ואת אחר הצהרים עם השכנים במגרש המשחקים מתחת לבית מחליפים בחוגים ובplay dates. ההבדלים התרבותיים אמנם משמעותיים, אך העמק מזמן הזדמנות להיחשף לקהילה חמה ומחבקת, ולייצר מציאות משפחתית רוויית חוויות מקרבות ומעצימות.
- מסגרות לילדים– אחת הדאגות של הורים העוברים לעמק היא מציאת מסגרות חינוכיות מתאימות לילדיהם. הרובד החברתי העשיר בעמק מייצר אינספור הזדמנויות חינוכיות עבור הילדים; החל מגני ילדים ישראלים המתנהלים בעברית, דרך מסגרות חינוכיות יהודיות אמריקאיות המתנהלות לרוב באנגלית (או שילוב) תוך מתן דגש על זהות יהודית, וכלה במסגרות אמריקאיות בגישות חינוכיות שונות ומגוונות. הבחירה במסגרת חינוכית מתאימה נובעת משיקולים רבים, ביניהם זמן הרילוקיישן המתוכנן, גיל הילדים, שעות העבודה והגישה החינוכית הרצויה.טרם קבלת ההחלטה, רצוי וכדאי להתייעץ עם מקומיים (ישראלים ולא ישראלים) ולקבל המלצות על המסגרות. בנוסף, קבוצות ההורים בפייסבוק עשויות להוות מקור מוצלח למידע בנושא. על כל מקרה, כל המסגרות כפופות לנהלים והגבלות של מדינת קליפורניה, עליהן ניתן ללמוד באתר:http://www.ccld.ca.gov/pg524.htm
- בן/בת הזוג– בין אם בן/בת הזוג מגיעים עם אשרת עבודה ובין עם לאו, במרבית המקרים עליהם להתמודד עם אתגרים ושאלות נוספים בנוגע לזהותם ועבודתם. מקצועות רבים כגון ראיית חשבון, עריכת דין, רפואה ופסיכולוגיה דורשים תהליך הכשרה והסמכה, והמרתם לרישיון מקומי עשויה להיות מורכבת ואף לקחת שנים. בני הזוג לרוב לוקחים על עצמם את תפקיד התפעול והעזרה לכל בני המשפחה, ובחודשים הראשונים עסוקים בעיקר בתמיכה בבן הזוג העובד ובשילוב הילדים במסגרות המתאימות. הקושי הופך למשמעותי במיוחד כשעומס המשימות יורד ובן/בת הזוג מתפנים לחשוב על רצונותיהם ושאיפותיהם. העמק מציע תכניות לימודים רבות, קורסים ומסלולי תעודה מעניינים, כמו גם הזדמנויות תעסוקה חדשות ומפתיעות. בנוסף, הקהילה הישראלית הגדולה נותנת גם במה ליוזמות חדשות בתחומי האמנות, יצירה, ספורט והעשרה. המעבר לעמק אמנם טומן בחובו אתגר גדול לבן הזוג, אך קושי זה עשוי להפוך להזדמנות לגילויים עצמיים והתחלות חדשות.
- פנאי– כפי שצויין לעיל, הריחוק מהמשפחה המורחבת משאיר זמן רב לפנאי. עמק הסיליקון מציע מגוון עצום של פעילויות לכל המשפחה. ניתן להתעדכן בפעילויות באתרי העירייה, המרכזים הקהילתיים היהודים, הספריות ואתרי שמורות הטבע. בנוסף, הקהילה הישראלית מציעה חוגים ופעילויות רבות בעברית לכל המשפחה עליהם ניתן ללמוד באתרים חברתיים כגון קבוצות הפייסבוק המקומיות.
רילוקיישן הוא צעד גדול ומשמעותי עבור כל בני המשפחה והוא טומן בחובו התרגשות מהולה בחששות רבים. חשיבה מקדימה והערכות לשינויים הצפויים עשויים להקל משמעותית על המעבר ולהפוך אותו להזדמנות אמיתית לצמיחה עבור כל בני המשפחה.
אלינור ורמן, MA, MFTI
מטפלת זוגית ומשפחתית בהתמחות
מטפלת במשפחות, זוגות ויחידים.