משפחה ברילוקיישן: כיצד להיערך למעבר עם ילדים?

עם כל הסידורים והביורוקרטיות הכרוכים במעבר למדינה חדשה, אנו נאלצים להתמודד גם עם רגשות המציפים אותנו עם תחילתו של הפרק החדש. כשעוברים עם ילדים האתגר גדול עוד יותר ולכן ריכזה עבורכם המטפלת הזוגית והמשפחתית, אלינור ורמן, את כל הטיפים שיעזרו לילדיכם, הקטנים והמתבגרים, להתאקלמם ביתר קלות

מאת: אלינור ורמן

מעבר למדינה חדשה טומן בחובו התרגשות וציפייה גדולה, אך יחד עם זאת גם חששות רבים עבור כל בני המשפחה. לצד המשימות הרבות העומדות בפנינו בעת המעבר, עלינו להתמודד גם עם התחושות האישיות והרגשות המציפים אותנו ובנוסף לכך, כהורים, עלינו גם לתמוך בילדנו ולהקל עליהם את המעבר, דבר המהווה אתגר בפני עצמו. אז למה ניתן לצפות ואיך אפשר לעזור לילדנו להתמודד עם המעבר בהצלחה?

ילדים הם בעלי צרכים משתנים המותאמים לשלב ההתפתחותי בו הם נמצאים. כל שלב טומן בחובו צרכים יחודיים המאפיינים את קבוצת הגיל שבה הילד נמצא. יחד עם זאת, תחושת ביטחון היא גורם המאפיין את כל השלבים ההתפתחותיים. ילדים שואבים את הביטחון שלהם ממקורות שונים, ועל כן, חלק נכבד מתפקידנו הוא לעזור להם לגבש ולבסס את תחושת היציבות לה הם זקוקים בעת המעבר.

תינוקות ופעוטות

relocationתינוקות ופעוטות שואבים את תחושת הביטחון שלהם מאיתנו, ההורים. משום כך, הם פחות רגישים לסביבה הפיזית שבה הם נמצאים. יחד עם זאת, תינוקות רגישים מאוד לשינויים במצב הנפשי והרגשי של הוריהם. רילוקיישן הוא מעבר משמעותי מאוד, שוודאי משפיע על ההורים. על כן, יש לקחת בחשבון שגם תינוקות ופעוטות, החשופים ורגישים כל כך לשינויי מצב הרוח של הוריהם, עשויים להיות מושפעים בהתאם.

בעת המעבר ניתן לצפות לשינויים בהרגלי השינה והאכילה של התינוק. לעיתים ניתן להבחין גם בשינויים במצב הרוח המתבטאים ברגישות מוגברת ושינויים בהתנהגות.

מה ניתן לעשות?

  • נסו לשמור על שגרת יום ולוח זמנים קבוע עד כמה שניתן, גם בעת המעבר וגם בתקופה שלאחר מכן. הקפידו על טקסי מעבר (שינה, קימה) ונסו להעניק לתינוק עוגנים מוכרים בדמות חפץ מעבר, סיפור מוכר או צעצוע אהוב.
  • מצאו זמן לבלות זמן איכות עם ילדיכם, גם בתקופת המעבר המאתגרת והעמוסה. עמק הסיליקון משופע במסגרות וחוגים לתינוקות ופעוטות; מפגשי אמהות, בייבי יוגה, שעת סיפור, יצירה והתעמלות ומשחקיות רבות. ישנם מוסדות רבים המציעים פעילויות, החל מהמרכזים הקהילתיים היהודים, הספריות הציבוריות וכלה בארגונים פרטיים באיזור. פעילויות אלו לא רק מהנות ומעשירות, אלא גם מהוות הזדמנות לפגוש אנשים וליצור קשרים חדשים.
  • במידה ואתם הורים לפעוטות, היערכו לשינויים בהתנהגות ולרגרסיה אפשרית (גמילה מחיתולים, דיבור). השתדלו לתמוך ולהכיל את הנסיגה- זוהי תופעה טבעית לחלוטין וברוב המקרים תיפתר בעצמה במהרה.
  • במידה ואתם מעוניינים לשלב את הפעוט במסגרת חינוכית, חפשו מסגרת המתאימה לצרכים של הפעוט ושלכם מבחינת השפה בה מתנהל הגן, הגישה החינוכית ואופי הגן. העמק מציע מגוון מסגרות חינוכיות החל מגנים ישראלים המתנהלים בעברית, דרך גנים יהודים דוברי אנגלית וכלה בגנים אמריקאים.

ילדים

relocation 2בגילאים אלו חברויות מתחילות להרקם וקשרים בין אישיים הופכים למשמעותיים יותר. מרבית הילדים יגלו סקרנות רבה לגבי המקום החדש אליו הם עוברים. יתר על כן, ככל שהילד גדל, נושא השפה הופך למשמעותי יותר משום שזאת המיומנות העיקרית בה הילד יוצר קשרים עם בני גילו. השינויים הרבים והחששות עשויים להשפיע על התנהגות הילד ומצבו הנפשי. על כן, תפקיד ההורים הופך למורכב יותר משום שיש לתמוך בילד במספר מישורים.

מה ניתן לעשות?

  • טרם המעבר, עודדו את ילדכם להתעניין ולשאול שאלות אודות המעבר והמקום אליו אתם עתידים לעבור. השתמשו בכלים העומדים לרשותכם (אינטרנט, ספרים, תכניות טלויזיה) על מנת להכיר ביחד את המקום. אם יש לכם כבר דיור זמני במקום, תוכלו להשתמש בכלים כגון street view, על מנת להכיר את השכונה. הכנסו לאתר בית הספר שבו ילמד הילד ואף נסו ליצור קשר עם ישראלים שילדיהם לומדים באותה המסגרת, על מנת לערוך הכרות מוקדמת.
  • עזרו לילדכם להפרד מקרובי משפחה וחברים בארץ. גם ילדים צעירים עשויים לפתח תחושות החמצה ותסכול במידה ולא נפרדו כראו ממי שיקר להם. עודדו אותם להביע את תחושותיהם ביצירה או שיחה, והציעו להם לערוך טקסי פרידה באמצעות שי, תמונה, או מכתב ליקיריהם.
  • השפה הזרה היא כאמור התמודדות מורכבת בפני עצמה. על אף שילדים רבים נחשפים לשפה האנגלית דרך הטלויזיה והמחשב, ברוב המקרים הם עדיין מתקשים להביע את עצמם בשפה החדשה. כהכנה למעבר ניתן לעודד אותם לצפות בתכנים בשפה האנגלית, ואף לרשום אותם לחוג, אך יחד עם זאת, ילדים לרוב הם בעלי יכולת קליטה מהירה ביותר ויכולת מופלאה למצוא דרכים יצירתיות להביע את מה שהם רוצים. בשלב הראשון, תוכלו לקשר אותם עם ילדים ישראלים שכבר גרים באיזור, ומהר מאוד תגלו שבעזרת תמיכה ועידוד מצידכם, הם מהר מאוד יגשרו על הפערים השפתיים ויפתחו קשרים חדשים.
  • היו ערים להבדלים תרבותיים בין ישראל לארצות הברית בכלל ועמק הסיליקון בפרט; איזור העמק מאופיין באוכלוסיה אקדמאית השגית מאוד, ועל כן, הורים רבים מעודדים את ילדיהם להצטיין בלימודים ולהשתתף בפעילויות רבות ומגוונות. בתי ספר רבים באיזור מאופיינים בתחרותיות גבוהה וילדים רבים מבלים את רוב שעות אחר הצהרים שלהם בחוגי ספורט, ריקוד והעשרה. היבטים אלו חשובים בעיקר בבחירת מיקום מגורים (בית ספר) ומסגרות ההעשרה אליהם תבחרו לשלוח את ילדיכם.
  • הורים רבים המגיעים מהארץ שואפים לשמר את השפה העברית של ילדיהם. האיזור משופע במסגרות ללימוד עברית, החל מבתי ספר יהודים פרטיים, דרך חוגי העשרה של מרכזי הקהילה הישראלית, וכלה בשיעורים במסגרת פרטית או קבוצתית. על כל אלו ניתן לקבל פרטים באתרי הקהילה וקבוצות הפייסבוק.
  • המעבר למדינה זרה וההסתגלות לשפה חדשה עשויים לעורר תחושות של חוסר אונים, חוסר שליטה, תסכול וחרדה. היו קשובים ורגישים לתחושות הילד, וגלו אמפתיה כלפי הקושי שלהם. כל ילד הוא בעל אופי ייחודי וכושר הסתגלות משלו. תנו במה למגוון הרגשות של הילד והעניקו לו/ה את הזמן והמרחב להתמודד ולהתגבר על האתגרים העומדים בפניו/ה.

נוער

המעבר למדינה חדשה עם נער או נערה הוא אתגר לא פשוט. בגיל הנעורים, צעירים נוטים לפתח קשרים חברתיים משמעותיים ועמוקים. מערכות יחסים אלו מעניקות להם תחושת שייכות וביטחון ובאמצעותן הם שואבים את ההגדרה העצמית שלהם ומפתחים את זהותם כבני אדם בוגרים. בנוסף, על אף שהם לרוב אינם שותפים להחלטה על המעבר, הם מרגישים בוגרים ועצמאיים מספיק על מנת להביע את דעתם ולהפגין מחאה אקטיבית. הורים לבני נוער עשויים להתקל בהתנגדות אמיתית מצד ילדיהם ועשויים להגרר לעימותים רבים סביב המעבר.

מה ניתן לעשות?

  • בני נוער תופסים את עצמם פעמים רבות כבעלי אוטונומיה וזכות לקבלת החלטות עבור עצמם. השתדלו לכבד את המרחב שלהם ולשתף אותם עד כמה שאפשר בתהליך. ראו במעבר הזדמנות לחזק את הקשר ולהעצים אותם כבוגרים. בססו עימם תקשורת כנה ופתוחה ואפשרו להם מרחב לקבלת החלטות הנוגעות להם במסגרת המעבר.
  • עבור בני נוער רבים, חברויות ומערכות יחסים עם חברים מהווים עוגן ובסיס לתחושת ביטחון ושייכות. כבדו את המקום הזה והיו רגישים לגבי האובדן שלהם. וודאו שיש לכם חיבור לאינטרנט בביתכם החדש ותנו להם את הזמן והמרחב לתקשר ולדבר עם חבריהם.
  • ישנן מסגרות חברתיות רבות בהן בני נוער עשויים למצוא עניין פה. בחטיבות הביניים והתיכונים באיזור, הספורט המקצועי הוא נושא מרכזי המקבל תשומת לב רבה. ההשתייכות לנבחרת ספורט עשוייה לשפר את הביטחון העצמי, להוות הזדמנות ליצירת קשרים משמעותיים חדשים, ולהוסיף עניין ותוכן לחייהם. מסגרת מעניינת נוספת היא תנועות נוער המקומיות. השתייכות לקהילה מסוג זה עשויה להוות הזדמנות להכיר חברים חדשים וליצוק תוכן לחייהם. בעמק תמצאו מגוון תנועות נוער יהודיות אמריקאיות המופעלות על ידי ארגוני הגג היהודים, ואף שבט צופים ישראלי המתנהל בעברית. על כל אלו ניתן ללמוד באתרי הארגונים והקהילה היהודית באיזור.
  • פעמים רבות להורים יש נטייה לחשוב שבני נוער אינם זקוקים להם ואינם מעוניינים בקרבתם. ההפך הוא הנכון, תקופת הנעורים היא תקופה מבלבלת ועמוסת רגשות עבור בני הנוער. שינויים גדולים כגון רילוקיישן עשויים לערער את ביטחונם ולעורר בהם תחושה שהאדמה נשמטת להם מתחת לרגליים. זכרו שגם אם הם מתקשים להביע את זה, הם זקוקים לתמיכתכם ונוכחותכם בחייהם.

אלינור ורמן, MA, MFTI

מטפלת זוגית ומשפחתית בהתמחות

מטפלת במשפחות, זוגות ויחידים.

www.elinorwahrmann.com

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button