חדשים בוואלי? 10 טיפים להתמצאות בתזונה המקומית
אחרי שנפרדתם לשלום מהמילקי, הקוטג' של תנובה והחומוס האהוב עליכם, הגיע הזמן להתרגל לחיים התזונתיים כאן בעמק. כבר בהתחלה תשימו לב שתויות המזון שונות, שהטעם של חלק מן המאכלים שונה ממה שהכרתם, הגדלים והצבעים של המזונות והמשקאות לפעמים הפוכים ממה שהייתם רגילים ואם אתם מחפשים מזון כשר, בכלל תצטרכו לעבוד קשה. אז כדי להקל עליכם, ולו במעט, אספה הדיאטנית יעל דרור את 10 הטיפים שלה שלדעתה יעזרו לכם להתמצא בתזונה המקומית
מאת: יעל דרור
ברוכים הבאים לוואלי. לא פשוט לעבור לארץ זרה עם כל המשפחה ולא פשוט בכלל להבין "מי נגד מי" בתחום קניות המזון. זה בולט מיד כאשר תויות המזון שונות והטעם של מאכלים רבים שונה ממה שאנו מכירים בארץ. הגדלים והצבעים של המזונות והמשקאות לפעמים הפוכים ממה שאנו רגילים ומי שמחפש לקנות מזון כשר, צריך לפעמים "מפת מטמון" כדי להצליח להשיג את הכל. כדי להקל עליכם ולו במעט, אספתי את 10 הטיפים הכי חשובים שיעזרו לכם להתרגל לחיים התזונתיים בוואלי:
אחוזי השומן
בישראל אחוז השומן רשום בצורה ברורה על תוית המזון כיוון שצורת הסימון היא לפי 100 גרם. בארה"ב, הסימון התזונתי הוא לפי מנת הגשה, בעלת משקל משתנה ולכן המספר שרשום בתוית המזון לא מהווה בהכרח את אחוז השומן. ישנם שלושה סוגי מאכלים שרשום עליהם בגדול על האריזה את אחוז השומן: חלב, יוגורט וקוטג'. עבור כל השאר, צריך להשתמש בנוסחת החישוב הבאה: לחלק את כמות השומן שבתוית המזון (Total Fat) בגרמים של מנת ההגשה (Serving Size). את המספר שמתקבל מכפילים ב-100 והוא אחוז השומן. דוגמא לחישוב אחוז שומן לגבינה: כמות שומן למנת הגשה Total Fat 5 גרם. מנת ההגשה עצמה היא 1oz, כלומר 28 גרם. מחלקים 5/28= 17.8% שומן.
ירקות במשקל
מלחיץ להגיע לסופרמרקט ולגלות שמוכרים מלפפון ענק במחיר מופקע ליחידה, וכאשר מגיעים הביתה גם אין לו טעם… מי שרוצה למצוא את המלפפונים המוכרים שאנו מכירים מישראל ואף לבחור אחד אחד ולשלם לפי המשקל ולא לפני היחידה, מומלץ להגיע למכולות שמוכרות מוצרים מישראל הפזורות ברחבי הוואלי. הפירות והירקות שם מסודרים בצורה מאד דומה לארץ והמחיר הוא בדרך כלל לפי משקל של פאונד (חצי ק"ג) ולא לפי יחידה. אפשר לבחור את הפירות והירקות שרוצים וכמובן בכמות שאתם רוצים. מומלץ ב Oakmont Produce Market- Felipe’s Market ו-Foothill Produce.
אורגני זמין במחיר שפוי
מפתיע אולי לגלות, אך דווקא הפער בין האוכל האורגני לאוכל הלא אורגני במרבית המקרים לא יהיה גדול במחיר. יש אפילו מקרים בהם המוצרים האורגניים יהיו זולים יותר מהמוצרים הרגילים. היום אפשר כמעט בכל סופרמרקט למצוא מחלקה אורגנית ושילוב של מוצרי מזון אורגנים בין המוצרים הרגילים: ירקות, פירות, בשר, ביצים, קטשופ, חטיפים, מוצרי חלב ועוד. אם אתם מעוניינים לקנות מזון אורגני, זו אפשרות יחסית לא מאד יקרה ומאד נגישה כאשר גרים בוואלי.
שווקי איכרים
אחת ההנאות התזונתיות בוואלי הם שוקי האיכרים שקמים מדי סוף שבוע, כל פעם בעיר אחרת. זו חוויה לכל המשפחה והזדמנות נהדרת לערוך קניות לבית ישירות מהחקלאי. רבים מציעים לטעום את הפירות ואפשר למצוא לא מעט זנים ומינים פחות נפוצים. טיפ: מרבית שוקי האיכרים נסגרים בסביבות השעה 13:00. באזור 12:30 חלק מהמוכרים מנסים להיפטר מהסחורה ומציעים אותה במחיר מוזל ואטרקטיבי. בכל יום השוק נמצא במקום אחר: קופרטינו בשישי, סניוואל בשבת, מאונטין וויו בראשון, קמפבל בראשון, לוס גאטוס בראשון, פאלו אלטו בראשון.
אוכל כשר
אפשרות של קניית אוכל כשר בהחלט קיימת בוואלי אם בחרתם להמשיך לשמור על כשרות בבית. אמנם המגוון כאן הוא לא כמו בישראל, אך כמעט כל סופרמקט של רשת גדולה, יחזיק אזור או כמה מדפים עם מזון המיובא במישראל ו/או כשר. עם זאת, לצורך קניה של בשר ומוצרים נוספים שקצת יותר קשה להשיג, אפשר לגשת ל-Trader Joe's, Luck (במיוחד מומלץ הסניף בלוס אלטוס המוכר בפי רבים "בני ברק" עם מחלקה מאד גדולה של אוכל כשר) והמכולת הכשרה בסן חוזה "Pars Market". כאמור, יש עוד חנויות בעלות מגוון כשר בכל עיר בוואלי, ומומלץ להתייעץ עם הותיקים לקבלת פרטים על מקומות כשרים באזור שלכם.
אי אפשר לרכז את הקניות השבועיות
כשמגיעים מישראל נראה מאד הגיוני שצריך למצוא סופרמרקט אחד בו מרכזים את כל הקניות לבית. בפועל, זה כמעט ולא אפשרי אם לוקחים בחשבון את המגוון שכל חנות מציעה ואת פערי המחירים. צריך להתארגן על תוכנית קניות שבועית-חודשית שבפועל כוללת 3-4 מקומות שונים ,ואף שילוב במרבית המקרים של הזמנות אונליין (אמזון, גוגל אקספרס ועוד). זה לא בהכרח רע, רק דורש התארגנות ותכנון זמן שונה של קניית המזון והמוצרים לבית.
הלחם
בישראל הלחם הוא מרכיב מרכזי בכל ארוחה ויש מגוון רב של אפשרויות. הלחם בארה"ב שונה מאד ממה שאנו רגילים אליו מהארץ. הצרכן האמריקאי מעדיף את הלחם שלו מתוק ובמרבית הלחמים ישנה תוספת של סוכר, דבש, סילאן, מייפל ואף תוספת פרוקטוז. אנשים רבים מדווחים שמאז המעבר לוואלי, הם הורידו או אף הפסיקו לקנות לחם כי לא מצאו את מה שהם אוהבים. נכון, לא קל מצוא לחם לא מתוק ואף קשה יותר למצוא סוגי לחמים בריאים כמו לחם מחמצת, לחם שיפון, לחם דגנים מלאים וגם לחמים קלים כמעט ואין למצוא. החיפוש אחרי הלחם המוכר ללא הסוכר, הוא משימה אפשרית אך דורש לא מעט חיפושים וטעימות לפני שמוצאים את הלחם שאתם אוהבים. הכי טוב, להתייעץ עם ותיקים בוואלי ולנסות לבחון חברות מומלצות שלא מוסיפות סוכר וממתיקים אחרים ללחם שלכם. אפשר גם להיכנס לכתבה שלי עם כמה טיפים והמלצות פרקטיות לבחירת לחם.
צבע אריזת החלב
בישראל מאד קל לגשת למקרר החלב, להושיט את היד ולבחור את סוג החלב שאתם רגילים לקנות לפי הצבעים: אדום= חלב 1%, כחול= חלב 3%. בארה"ב הצבעים הפוכים! כן, זה מאד מבלבל ולכן חשוב להבין שכאן הצבעים הם: אדום= חלב מלא (3-4%), כחול= חלב דל שומן 2%. יש אף צבעים נוספים כמו ורוד ותכלת בהיר שמסמלים חלב 1-0%. צריך להתרגל לצבעים החדשים!
צבע השוקולד
גם בשוקולד הצבעים מסמלים הפוך ממה שאנו רגילים. בארץ, שוקולד מריר יהיה "אדום" ושוקלד חלב יהיה "כחול". בארה"ב זה בדיוק הפוך!
הכוס הכי קטנה היא "Tall"
הכל גדול בארה"ב אמרו לכם לפני שטסתם וזה כנראה נכון ובולט במיוחד בכוסות הקפה/תה. תשכחו מהגודל הרגיל שבו מוגש הקפה בישראל, כאן כוס הקפה הכי קטנה היא בגדול של מאג ישראלי גדול. מי שרוצה להזמין שתיה בכוס בגודל יותר שפוי, יכול להזמין "כוס ילדים" או להשתמש במושג "short" המתאר כוס קטנה המזכירה מאד את הגודל המוכר מישראל.
* הכותבת יעל דרור הינה דיאטנית קלינית ובעלת תואר שני בפיזיולוגיה M.Sc