רעיונות לפעילות חנוכה מוצלחת בגנים ובבתי הספר
כיצד נספר את סיפור חנוכה בבית הספר? אילו פעילויות יצליחו למשוך ילדים המגיעים מתרבות אחרת? לקראת חג החנוכה שיצויין בקרוב, מביא לכם ה-ICC את החלק הראשון של ערכת החנוכה אשר מתמקד בהעברת פעילות לחג בבתי הספר והגנים. הקובץ כולל רעיונות למשחקים, סיפור החג בגרסה ידידותית לילדים באנגלית ובעברית, רעיונות ליצירה ועוד
"צריך שכל איש ידע ויבין, שבתוך תוכו דולק נר, ואין נרו שלו כנר חברו, ואין איש שאין לו נר. וצריך שכל איש ידע ויבין, שעליו לעמול ולגלות את אור הנר ברבים, ולהדליקו לאבוקה גדולה ולהאיר את העולם כולו". (הרב קוק)
"בראשית דולק אור אחד, עוד אחד ועוד אחד, ועוד אחרים. החושך יחלוף כליל. מתוך הצעירים ייבקע האור בראשונה, ואחר יילוו אליהם האחרים, אוהבי הצדק והאמת, החופש והקִּדְמָה האנושית, היופי. וּבִהְיות הנרות כולם דולקים, ישתאו וישמחו על העבודה שנעשתה. אין לך תפקיד חשוב ומביא אושר יותר מתפקיד הַשַׁמָש מְשָׁרֵת האור". (בנימין זאב הרצל)
רבים מאיתנו מתחבטים בשאלה כיצד "לספר את חנוכה" בבתי הספר הציבוריים של ילדינו. למטרה זו, אנו שמחות להציג בפניכם את "ערכת חנוכה" הכוללת רעיונות, הצעות ונקודות למחשבה לגבי המרכיבים התרבותיים של החג, פעילויות משפחתיות וכיתתיות סביבו וטיפים פרקטיים וחינוכיים, שעשויים להיות שימושיים בבית, בכיתה וגם סביב שולחן המבוגרים. כל זאת, ברוח יהדות כתרבות ויהדות ליברלית ורלוונטית עבורנו, כקהילה ישראלית בעמק הסיליקון. השבוע, התמקדנו עבורכם ברעיונות יצירתיים "לספר את חנוכה" בכיתה בהצלחה.
מאחלות חג שמח ומלא אור!
טובה בירנבאום, שולי זילברפרב סלע, שלומית סאם-אקרמן וכל צוות ה-ICC
כיצד לספר את סיפור החג בבית הספר הציבורי ואילו פעילויות בעקבותיו ניתן לשלב בכיתה?
Hook
כל מצגת טובה מתחילה ב-Hook קצר ויצירתי שמטרתו לקבל את תשומת ליבם של התלמידים וליצור עניין. ניתן להתחיל את הפגישה בכיתה בהצגת מנהג אמריקאי-יהודי של חנוכה שקשור למנהג מקומי אחר שתלמידי הכיתה עשויים להכיר, ה- Chrismass Advent. הביאו לכיתה את ה-Hanukkah Advent והציגו אותו כגרסה היהודית של המסורת. בקשו מהתלמידים להגיד מה שונה ב- Hanukkah Advent מזה שהם מכירים? התשובה שאליה נרצה להוביל היא שבזה של חנוכה יש רק שמונה ימים.
סיפור החג
תמצית סיפור החג לילדים בגרסה העברית. בסוגריים מופיעות שאלות ביניים שניתן לשאול את הילדים תוך כדי, על מנת ליצור דיאלוג אקטיבי ולוודא הבנה עמוקה יותר של הסיפור.
חנוכה הוא חג בן שמונה ימים שמוכר כאן גם כחג האורות. הסיפור של החג התרחש לפני כ-2,400 שנה. באותה תקופה יהודה (אזור בארץ ישראל שבו נמצאת ירושלים [היית פעם בירושלים? ראית תמונות של ירושלים?]) נשלטה ע"י מלך יווני בשם אנטיוכוס. הוא רצה לגרום ליהודים להיות חלק מהתרבות היוונית ולשכוח את התרבות שלהם, התרבות היהודית [למה, לדעתך, הוא רצה בזה?]. לשם כך, הוא הכריח את היהודים להשתחוות לאלילים היווניים ואסר עליהם לקיים את המצוות של היהדות [אילו מצוות יהודיות את/ה מכיר/ה? למה, לדעתך, אנטיוכוס אסר על שמירת שבת, ברית מילה ולימוד תורה?]. הוא העמיד פסל בבית המקדש [מה זה בית המקדש? היכן הוא היה? מה נהגו לעשות שם?] וציווה על היהודים להשתחוות לו. היהודים לא רצו דת ומנהגים שאינם שלהם וסרבו להשתחוות לפסל.
קבוצה קטנה של יהודים שנקראו המכבים החליטו למרוד ולהילחם ביוונים. זה היה אמיץ, אך מסוכן מאוד וחייהם היו בסכנה [מדוע?], אבל הם רצו לטהר את בית המקדש מהאלילים היווניים. המכבים היו גיבורים מאוד וניצחו את היוונים למרות שהיוונים היו רבים יותר וחזקים יותר. כשנכנסו המכבים לבית המקדש ורצו להדליק את המנורה [מה זאת מנורה? אפשר להתבונן בתמונה של מנורת המקדש], הם התאכזבו לגלות שכמעט ולא נשאר שמן טהור בבית המקדש. הם הדליקו את המנורה מן השמן המועט שמצאו, אבל להפתעתם הגדולה השמן הספיק לשמונה ימים- בדיוק פרק הזמן שלקח להם להכין שמן חדש וטהור.
לכן אנו חוגגים את חג החנוכה במשך שמונה ימים ומדליקים חנוכייה שדומה למנורה [מה ההבדל בין מנורה לחנוכייה?], אוכלים מאכלים שמטוגנים בשמן [אילו מאכלים?], מחלקים מתנות לילדים וחוגגים את התרבות היהודית שלנו.
כעת, ניתן לספר לתלמידים את סיפור החג, הנה הצעה לגרסה פשוטה של הסיפור באנגלית:
Hanukkah is an eight-day holiday that is also known as the Festival of Lights. The holiday goes back almost 2,400 years.
The origins of Hanukkah are an event that happened over two thousand years ago. At this time, Judea (Part of the land of Israel where Jerusalem is) was ruled by Antiochus, a Syrian king. He attempted to assimilate the Jews into Greek culture, commanding them to worship Greek gods while oppressing Jewish culture and religion. A statue was erected in the Jewish temple and it was ordered that the Jews should bow down before him. The Jews didn’t want to worship statues or idols and so they refused. A small group of Jews called Maccabees rebelled, risking their lives to prevent the desecration of their Temple. Although the Maccabees won, the Temple in Jerusalem was destroyed.
The Jews had to clean and repair the Temple, and when they were finished they rekindled the sacred Menorah (a six-stemmed candelabrum) of the temple. Only one small jar of sanctified oil was found, and yet the lamp stayed alight miraculously for eight days. It is because of this miracle that Hanukkah is celebrated by lighting one candle on the Hanukiah (an eight-stemmed candelabrum) each day.
פעילויות סביב מסורות החג
ניתן לבחור להתמקד באחד מהמסרים המרכזיים שהחג מלמד אותנו בעלי צביון בינלאומי (וחילוני) ולבחור להעביר פעילות בכיתה סביב אותו המסר.
כל אחד הוא אור קטן וכולנו אור איתן- שיתוף פעולה למען מטרה משותפת, עוצמה שמקורה באיחוד כוחות. ניתן לעודד שיחה ולתת דוגמאות לשיתוף פעולה בין חברים, בין בני משפחה, בין חברי קהילה וכו'. אפשר להדליק חנוכייה בפני התלמידים, ולהסביר שבכל ערב במהלך החג מתכנסת כל המשפחה ומדליקה ביחד נרות. סופרים ביחד כמה נרות יש בחנוכייה ומתחברים חזרה לנושא שמונה ימי החג. את החנוכייה מעמידים ליד החלון כדי להפיץ את האור לשאר הקהילות בארה"ב, האור שייך לכולם ולכולנו חלק בהפצתו.
חנוכה כחג האורות- גירוש החושך. נחישות ואומץ יכולים לסייע להתמודד עם כל קושי (חושך), כמודגם בסיפור המכבים (המעטים) מול צבא חזק (היוונים). ניתן לערוך שיחה בקרב הילדים לגבי קושי מסוים שהם חוו או חווים וכיצד ניתן להתמודד אתו. כמו כן, מהו האור שקיים בי שעושה אותי למיוחד? ניתן להציע לכל ילד להצביע על האור שקיים אצל אחד מחבריו לכיתה, אצל אחד מבני המשפחה וכו'.
גבורה הוא ערך מרכזי נוסף בחג– שעון פגישות: מבקשים מהתלמידים לשבת תלמיד מול תלמיד ונותנים לכל זוג חצי דקה לספר זה לזה על מעשה גבורה שהם עשו. כעבור חצי דקה חצי מהתלמידים מחליפים מקומות ומתחילה חצי דקה נוספת של שיחה והפעם הנושא: מעשה גבורה שההורים שלי עשו. ממשיכים עוד מספר פעמים לנהל שיחות סביב גבורה. לבסוף, שואלים אם מישהו שמע מחבר סיפור ממש מעניין שירצה לשתף את הכיתה כולה בקצרה. לאחר מכן מספרים על המכבים הגיבורים. התלמידים עשויים לאהוב את העובדה שאחד ממועדוני הספורט המצליחים בישראלי נקרא "מכבי". אפשר להראות תמונה של קבוצת "מכבי" בכדורגל או בכדורסל ולהקביל לקבוצת ה-Warriors שהתלמידים לבטח מכירים.
שאלות לשיחה: האם המכבים היו גיבורים? מתי אתם מרגישים גיבורים? אפשר לדבר על דמויות של גיבורי על החביבות על הילדים ולבדוק האם כוח פיזי הוא בהכרח ההגדרה של גבורה. האם יש רגעים בהם אנו לא מפעילים כי כלל אך בהחלט ניתן לומר שאנחנו גיבורים?
פלורליזם, סובלנות והזכות להגדרה עצמית- זהו נושא לילדים בוגרים יותר וכמובן למבוגרים. אחד המרכיבים של סיפור חנוכה הוא הזכות לכל קבוצה לשמר את התרבות והמנהגים שלה והחובה לכבד את המסורות של הקבוצות האחרות. בסיליקון וואלי הנושא של רב תרבותיות ומסורות משפחתיות רלוונטי מאוד וניתן לעודד שיחה בה התלמידים משתפים בחגים שנחגגים בבית, זיכרונות מארץ המוצא או מסבא וסבתא, שפות שהם מכירים או נחשפים אליהן וכו'.
משחקי סביבונים: הילדים משחקים בסביבונים אמיתיים: איזה סביבון מסתובב יותר זמן, מי מצליח לסובב הפוך את הסביבון ועוד כיד הדמיון (יש כמובן את המשחק הקלאסי). מנסים לנחש מראש על איזו אות ייפול הסביבון בסוף הסיבוב.
הכנת סביבונים: מכינים דסקיות קרטון עגולות או מרובעות, ומציירים עליהן דוגמאות שונות.
במרכז הדסקית נועצים גפרור או קיסם. מסובבים את הסביבונים, ורואים מה קורה לצבעים.
טפטופי נרות (לכיתות הגבוהות ובהשגחה בלבד).
שירים
ניתן ללמד את השיר הקלאסי "באנו חושך לגרש" בתרגום לאנגלית (ולא לשכוח לרקוע ברגליים ולכבות את האור בכיתה):
Banu Hoshech
Here we are to scare the dark
In our hands
we hold the light
Every single light is small,
But together we’re a whole
Go away darkness, go away
Let the light lead the way.
הכירו את להקת ה- Maccabeats המפורסמת והאהובה בארה"ב עם קליפים מדליקים לחנוכה (מתאים ומומלץ מאוד לכיתות גבוהות יותר):
The Maccabeats – Candlelight – Hanukkah
The Maccabeats – Latke Recipe – Hanukkah
The Maccabeats – All About That Neis – Hanukkah
שיר חנוכה אהוב נוסף הוא I have a little dreidle. ילדים בכל הגילאים אוהבים את השיר כי הם ממציאים בעצמם גרסאות מתוחכמות לחרוזים בסוף שני המשפטים הראשונים. הכירו וזמזמו את השיר בלינק הזה והנה כמה דוגמאות לחרוזים שילדים ממציאים, השמיים הם הגבול והתחכום עולה עם הגיל…
אוכל
לא לשכוח להביא עמכם טעימות ממאכלי החג השומניים: לביבות, סופגניות.
מהו מקור המנהג לאכילת מאכלים מטוגנים בחנוכה? לחנוכה קיימים לפחות שלושה נרטיבים: סיפור ניצחון המכבים על היוונים, נס פך השמן, וסיפורה של יהודית שהרגה את המצביא הולופרנס. מנהג אכילת המאכלים המטוגנים מתקשר ,כפי שניתן לנחש, לסיפור נס פך השמן שהספיק לשמונה ימים.
רוצים העשרה נוספת?
בנוסף, הנה סיפור החג ההיסטורי למבוגרים (זהירות! שבירת מיתוסים לפניך) והצעות לגבי תיווכו לילדים.
חג חנוכה חמים, מואר ושמח לכולם!
One Comment