ממשיכים את מורשת מרטין לותר קינג ביום המעשים הטובים (המצווה דיי) ב-OFJCC
מזה 16 שנה, ביום הזכרון למרטין לותר קינג מתקיים ב-OFJCC שבפאלו אלטו ה"מצווה דיי", יום המעשים הטובים הגדול. מאות אנשים, ילדים ומבוגרים, מתנדבים בפרוייקטים שונים החל מהכנת ארוחות להומלסים, שמיכות לילדים נזקקים ועד לנטיעת עצים. ב-16 בינואר המסורת ממשיכה וטובה בירנבאום מסבירה למה על אף הרתיעה הקלה מהשם "Mitzvah Day", היא לגמרי הולכת להיות שם השנה
מאת: טובה בירנבאום
מה דעתכם על המילה "מצווה"? קצת כבד לכם? לנו, דוברי העברית, יש יתרון מקסים שהוא לעיתים בעוכרינו: לפעמים הפלא הזה הוא פשוט בלתי נתפס – אנחנו חיים בעידן המודרני דרך השפה בה נכתבו התנ"ך, המשנה, שירת ספרד, שירת ביאליק ואתגר קרת; אנחנו מבינים ויוצרים בשפה העתיקה הזאת, ויכולים לספוג ולהספיג את הטקסטים שלנו בשכבות של יצירה יהודית שהתפתחה לאורך דורות רבים. אולם, המחיר לכל היופי הזה הוא שבצמוד לכל מילה מהשפה הנהדרת שלנו, אנו נושאים אסוציאציות והקשרים מאוד מסויימים. חלקם נפלאים, אך חלקם די מעיקים.
רובנו גדלנו במדינה בה ליהדות יש טעם אחד – הזרם האורתודוכסי; רבים מאיתנו גדלו במרחב שמנע מהם להכיר את התבלינים והניחוחות של היצירתיות היהודית, את השמחה שבדליית מושגים עתיקים והטענתם במטען חדש ומרגש. לכן, "יום המצוות" עלול להיתפס אצל רבים מאיתנו כדבר ארכאי, כבד ודי מבאס. מזכיר לכם את "טנק המצוות" של חב"ד? מזכיר לכם את המושג "שמירת מצוות"? אנחנו, דוברי העברית, אוטומטית מחלצים מהמילה "מצווה" את השורש צ.ו.ה ומיד האוזנים שלנו נאטמות. מי רוצה שיצוו עליו? ממתי אני נענית לאיזשהי סמכות חיצונית שהיא אינה החוק האזרחי?
בדור האחרון, יהדות ארצות הברית הליברלית חרטה על דיגלה את קידום הערכים האוניברסליים של שוויון, צדק חברתי וסובלנות. אין קבוצה אתנית בארה"ב שהשתלבה ועלתה במעלה הסולם החברתי במהירות כמו היהודים, ואלה חשים חובה להיטיב עם אלה שלא שפר עליהם גורלם כמותם, שסבלו בעבר מרדיפות וכעת מאיישים עמדת מפתח בכל התחומים. התמקדות במיגור הרעב בעולם, חתירה לשוויון אתני, מגדרי ודתי, קידום נושאים כמו איכות הסביבה וזכויות עובדים קורצים לצעירים הליברליים הרבה יותר מאשר תפילה בבית הכנסת, ולכן יותר ויותר מהפעילות הדתית מוקדשת ל"תיקון עולם".
אכן, המושג "תיקון עולם", בניגוד ל"מצווה", אינו נושא איתו את אותו מטען חורג אצלינו, הישראלים, כיון שהמושג לא היה בשימוש עד לא מזמן מחוץ לעולם לימוד הקבלה. יהדות אמריקה הליברלית בגאונותה שאלה את המושג המיסטי הזה לתוך עולמות של חתירה לצדק וצדקה.
ובחזרה ל"מצווה"- לא יכולתי שלא להתפעל כשנחשפתי לראשונה לאופן בו בכל שנה, יום מרטין לותר קינג הופך ל"יום מעשים טובים" – מצווה דיי – ענקי בקהילת ה-OFJCC בפאלו אלטו. קינג, לוחם זכויות האדם של הקהילה השחורה בארצות הברית וסמל של מתקן עולם בלתי נלאה, מהווה השראה לכ-1,000 מתנדבים ומתנדבות בכל הגילאים, שמפשילים שרוולים ותורמים מזמנם במסגרת של עשרות הזדמנויות התנדבותיות שונות; החל מאריזת מתנות לילדים חולים, דרך הכנת כריות ומשחקים לבעלי חיים עזובים במקלטים, ועד לנטיעת עצים בשכונות פיתוח.
הפעילות השנה תתקיים בקמפוס הג'ייסיסי בפאלו אלטו ובלוקיישנים שונים מחוצה לו. מגוון פעילויות התנדבותיות יוצעו וביניהן הכנת ערכת חימום להומלסים, אריזות תודה לעובדי הבריאות, הכנת שמיכות וצעצועים לבעלי חיים, הכנת ערכות מדע ומשחקים לילדים נזקקים, הכנת עציצים מקושטים לקשישים, עבודת גינון ב"הידן וילה" ועוד.
כישראלית שלומדת כל יום עוד קצת על יהדות אמריקה, אני מוקסמת מהרעיון של חווייה משפחתית מעצימה וערכית של התנדבות משותפת. המוטיבציות להשתתפות ביום הזה הן מגוונות. משפחות רבות יודו שמדובר באקט חינוכי יותר מאשר אקט חברתי; לילדי עמק הסיליקון, שרבים מהם חיים חיי שפע ומותרות, אין הרבה הזדמנויות ללמוד על תחלואי החברה ולתרום את תרומתם הצנועה לתיקון המצב. רבים מאיתנו ההורים מעונינים שילדינו יכירו בעובדה כי לצערנו לא כולם זכו לנקודת פתיחה טובה בחיים, ושישנם כאלה, החיים ממש בסמוך אלינו, שנאבקים על מזון, חינוך או קורת גג. יום המעשים הטובים מאפשר זמן איכות חשוב כמשפחה ואף הזדמנות לשיחה על העולם, מדוע הוא נראה כפי שהוא נראה וכיצד נוכל אנחנו להשפיע.
בעיני, השילוב של מרכז קהילתי יהודי עם מורשתו של מרטין לותר קינג לצדק ושוויון, לצד יום חווייתי ומהנה לכל המשפחה, מייצגים את המהפכה שעשתה יהדות אמריקה הליברלית להרבה מן המושגים ה"כבדים" והמיושנים שנטועים בתרבות שלנו. הילדה שלי ואני לגמרי הולכות להשתתף באירוע לתרום את תרומתנו הצנועה וגם אתם מוזמנים בחום!
להרשמה ופרטים נוספים לחצו כאן