5 המאכלים המוזרים שתמצאו בארה"ב
חום המזון בארה"ב שונה בכל כך הרבה מובנים מכל מה שהכרנו בישראל. התוויות, הגדלים, יחידות המידה- הכל שונה וחדש ומצריך קצת זמן הסתגלות. אולם, אם יש משהו אחד שקצת יותר קשה להתרגל אליו הוא הטעם, או יותר נכון, שילוב הטעמים הלא קונבנציונלי. התזונאית, יעל דרור, ליקטה את המאכלים הכי מוזרים בעיניה שמשום מה זוכים כאן לפופולריות לא מועטה. אז מי אמר פופקורן כשר בטעם מייפל-בייקון ולא קיבל??
מאת: יעל דרור
תחום המזון בארה"ב שונה בכל כך הרבה מובנים מכל מה שהכרנו בישראל. תוויות המזון, הגדלים, יחידות המידה- הכל שונה וחדש ומצריך קצת זמן הסתגלות. אולם, אם יש משהו אחד שקצת יותר קשה להתרגל אליו הוא הטעם, או יותר נכון, שילוב הטעמים הלא קונבנציונלי שפופולרי בלא מעט מאכלים כאן. אז לרגל פורים, אספתי המאכלים המוזרים שקיבלו תפנית חדה מהרעיון המקורי שלהם ועדיין זוכים לפופולריות לא מועטה:
פופקורן בטעם מייפל-בייקון כשר (!) של חברת Kettle
האמריקאים מאד אוהבים לנשנש! הפופקורן זוכה למקום של כבוד בהרגלי האכילה האמריקנים ומגוון הטעמים והצבעים של הפופקורן גדול מעבר למה שניתן לדמיין, כשהטעם הכי חזק הוא השילוב בין מתוק למלוח. האמריקאים אלופים ביצירת שילובים אלו של טעמים חזקים מנוגדים הידועים כ"פותחים את התיאבון" ומעודדים אכילת יתר (בעיית השמנה כבר אמרנו?). אחד הטעמים שהצליח להפתיע אותי במיוחד היה פופקורן בטעם מייפל-בייקון והשיא היה כמובן בסימון המוצר כ"כשר פרווה". אז כנראה שלא באמת משתמשים במוצר בבייקון אמיתי אלא בתחליף טעם, אבל על מה בדיוק הם חשבו כאשר יצרו את השילוב המזור הזה? ממש לא הרגיעה אותי הידיעה שהמוצר ללא גלטון וגם ללא הנדסה גנטית (NON GMO). האמת, כנראה שזה בכל זאת טעם שהאמריקאים מאד אוהבים, כי כבר נתקלתי כאן גם בגלידה בטעם מייפל-בייקון שנמכרה נהדר בשוק האיכרים.
השורה התחתונה: אם אוכלים פופקורן, למה להתאמץ עם שילוב טעמים מוזרים? מה רע בדרך הישנה והטובה של לשים קצת מלח?
Pickle nugget– נאגטס מלפפון חמוץ!
עזבו אתכם מנקניקיות, המבורגר וצ'יפס נוטפי שומן, הלהיט החדש הוא נאגטס ממלפפון חמוץ!!! כן, שמעתם נכון; פרוסות של מלפפון חמוץ, במעטפת פריכה של פירורי לחם/קמח/קורנפלור וביצה שטוגנו בשמן עמוק ומוגשים במקום/בנוסף לצ'יפס המוכר לצד ההמבורגר, הסטייק, הנקניקיה או אפילו כמנה העיקרית עצמה. ניתן למצוא אותם בתפריטים של בתי קפה וכמובן במסעדות הבשרים והדיינרים מוגשים בדרך כלל לצד רטבים לטבילה כמו מיונז, קטשופ, רוטב אלף האיים וכו'. למי שמתעקש, אפשר להוריד מהאינטרנט מתכונים להכנה ביתית.
השורה התחתונה- כנראה שבמדינה בה הנשנושים המטוגנים הפכו לכמעט הדת הרשמית השניה, הכל כשר לטיגון ונשנוש, אפילו המלפפון החמוץ.
Protein Chips של חברת Quest
קראתם נכון, מדובר בחטיף תפוחי אדמה עשיר בחלבון! כאמור, האמריקאים אוהבים לנשנש וחטיפי צ'יפס אלו אחד הדברים שהם אוהבים לנשנש במיוחד. אז למה לא להפוך את הצ'יפס למוצר שיכול לתרום לתזונה היומית? כנראה שהיה מישהו יצירתי במיוחד שהחליט לקחת מאכל שמבוסס בצורה כל כך מובהקת על פחמימות פשוטות ושמן (תפוח אדמה מטוגן) ולשנות את היוצרות. מוצר ה- Protein Chips מגיע באריזה אישית המכילה כ-120 קלוריות (לא הרבה בכלל בשביל חטיף צ'יפס) עם כמות עצומה של 21 גרם חלבון ורק 5 גרם פחמימות ו-2 גרם שומן. כאשר מסתכלים על תוית המזון לעומק ניתן לראות כי המרכיב הראשון ברשימה הוא תערובת חלבונים המכילה חלבון חלב מבודד וחלבון Whey מבודד. מרכיב זה נמצא בדרך כלל כרכיב עיקרי בשייקים של החלבון ובחטיפי החלבון. תפוחי האדמה המיובשים (!) נדחקים ברשימת המרכיבים למקום השני ולאחריהם רשימה ארוכה מאד של תוספות ומרכיבים נוספים הנמצאים במוצר. סה"כ כ-20 רכיבים ברשימה…
השורה התחתונה: האם החטיף יכול להיות תחליף ראוי לארוחה חלבונית/בשרית? שאלה טובה והתשובה לא ברורה בכלל. חשוב לזכור שלמנה בשרית ולמזונות עשירים בחלבון בתזונה, יש יתרנות תזונתיים נוספים חוץ מאספקת החלבון. לגבי הטעם? זו כמובן גם שאלה של טעם אישי.
Lunchables pizza– פיצה בהכנה עצמית ללא אפיה
פיצה נחשבת גם היא, לאחד המאכלים הכי אהובים ונפוצים בארה"ב. אפשר לקנות פיצה מוכנה במגוון גדול של מקומות וכמובן גם בצורתה הקפואה להכנה ביתית. עם זאת, יש כאלו שהלכו עם זה רחוק יותר. ערכות להכנת פיצה ללא חימום בכל מקום בו אתה נמצא. מדובר בקופסאות פלסטיק הנמכרות כאופציה לגיטימית לארוחת צהרים עבור ילדים, נערים ואפילו מבוגרים. בתוך מארז הפלסטיק יש בדרך כלל את המרכיבים הבאים:
- 2-3 עיגולי בצק חצי אפויים
- שקיק של רוטב אדום (קטשופ? רוטב פיצה?)
- חתיכות של גבינה מגורדת (יש הטוענים שזו מוצרלה, צ'דר או גבינות צהובות אחרות)
בנוסף למוצרי הבסיס אפשר למצוא גם תוספת של פרוסות פפרוני או לשם הגיוון ממרח שוקולד וסוכריות צבעוניות להכנת "פיצת שוקולד" למי שאוהב משהו מתוק בסוף הארוחה. לפעמים יש תוספת של חטיף שוקולד קטן במארז.
כל הפואנטה של המארז היא ליצור פיצה אישית ולאכול אותה ללא צורך בחימום. כן, אוכלים את כל המרכיבים ישר מן המארז ללא אפיה או כל צורך בהתכה של הגבינה הצהובה. מדובר במוצר שילדים רבים לוקחים איתם לבית הספר כתחליף לארוחת הצהריים, ואני באופן אישי אף ראיתי ילדי גן (גיל 3-4) מביאים אותו לגן כחלק מארוחת הבוקר שאמא ארזה להם.
השורה התחתונה- פיצה יכולה להיות מזון מהיר בעל ערכים תזונתיים טובים כאשר מכינים פיצה ממרכיבים איכותים. לא ברור בכלל שזה המקרה כאן למרות שהם מתפארים על גבי האריזה בכמות החלבון הגבוהה שהמוצר מכיל. אז אם רוצים פיצה, אל תתפשרו על הדבר האמיתי.
גלידה מלוחה
כאמור, האמריקאים מאד אוהבים שילוב של טעמים מנוגדים ואחד השילובים הנופצים הוא "מתוק ומלוח" ביחד. יש מגוון רחב של מזונות בהם אפשר למצוא את שילוב הטעמים הזה, אך אני מודה שגלידה מלוחה זה כבר מעבר למה שדימיינתי לעצמי. האמת היא שהפעם הראשונה שנתקלתי בה היה במסעדה אטלקית מכובדת בפאלו אלטו. הגלידה הוזמנה כקינוח לשולחן ואחרי טעימה של כפית אחת, וההפתעה מהטעם המלוח החזק, ויתרתי על הכפית השניה. כן, האמריקאים לא מסתפקים בערבובים של טעמים מתוקים בגלידה שלהם כמו סוכריות, שוקלד צ'יפס, עוגיות ועוד, הם חייבים שיהיה גם מלוח (!). אחד הטעמים הכי נפוצים של הגלידה המלוחה הוא ה"Salted caramel" כלומר, ה"כרמל המלוח". ניתן למצוא את הטעם המלוח מוגש כאמור כקינוח במסעדות יוקרה, בגלידריות ואף לקנות מארז ביתי ו"להנות" ממנה כל השבוע מתי שרוצים.
השורה התחתונה- גלידה מלוחה, לא תודה! בתקופה בה ארגוני הבריאות ממליצים להפחית את כמות המלח בתזונה, דווקא להוסיף אותו לגלידה?! נשמע לי רעיון אומנם יצירתי אך לא ממש בריא.
* הכותבת, יעל דרור, הינה דיאטנית קלינית ובעלת תואר שני בפיזיולוגיה M.Sc