מבצע סבתא: הכירו את פרויקט סבתא בישלה גורמה

עמותת ״קבוצת שורשים״ נוסדה בשנת 2000 במטרה להביא מעט הקלה לאלו שמזלם פחות שפר עליהם בישראל. קשישים ומשפחות אתיופיות במצוקה זכו במהלך השנים באהבה ובחבילות מזון לפני החגים ולאחרונה, כדי להחזיר את הקשישים וניצולי השואה למעגל העשייה הוקם הפרויקט המקסים ״סבתא בישלה גורמה״, בו ניצולי שואה חברו לשפים ידועים ויחד הכינו מתכוני גורמה. דלית גבירצמן קראה את הסיפורים המרגשים של הניצולים והביוגרפיות של השפים הצבעוניים והמוכשרים ומשתפת אתכם במתכון מוצלח במיוחד מתוך הספר.

מאת דלית גבירצמן

ישנם כל מיני סוגים של אנשים בעולם, וכמו מכוניות, יש להם מנוע שונה. חלקם מונעים על דלק, תאוצה ומהירות. חלקם על חשמל, חסכנות ואפקטיביות, וחלקם אפילו על מימן, ואלו הם אנשי החזון והחלום. ויש את אותם האנשים המיוחדים שיש להם מנגנון הנעה הייברידי של נתינה ועשייה למען אחרים. הם לא רצים אחרי קידום, לרוב אינם נמשכים אחר כסף וטובות הנאה, וההנעה שלהם היא לגמרי פנימית. מדנה חברתי החכמה למדתי את הכינוי ההולם אותם להפליא – אנשי לב. אנשי הלב מונעים וממוקדים בנתינה. לרוב, עבודתם של אנשי הלב תיעשה בחשאי או מאחורי הקלעים ומטרתם היא אחת: להיטיב את מצבם של אחרים. בתחום הפסיכולוגיה החיובית (פס״ח בשבילכם) ובעקבות מחקרים רבים שנעשו בשנים האחרונות בנושא אושר וסיפוק אישי, עולה שהדרך לאושר עוברת בפינת הרחובות נתינה ועזרה לזולת.

במסגרת תחומי העניין, התחביבים והעיסוקים שלי הצטלבה דרכי לא מעט עם אנשי לב שכאלה. יש לי הערכה עצומה לנשים כמו מריומה בן יוסף ומימי מפרויקט דלנסי ואני חשה צורך להאיר עליהם בזרקור מיוחד. בקהילה שלנו ישנן המון דוגמאות לארגונים ובודדים שפועלים בכדי לסייע לכל מי שזקוק לעזרה.

צילום: מוטי פישביין

״כשנותנים מאהבה, מקבלים באהבה״ – זאת הסיסמה של מאות אנשי הלב מעמותת ״קבוצת שורשים״ שנוסדה בשנת 2000 במטרה להביא מעט הקלה לאלו שחייהם בארצנו הקטנטונת פחות שפר עליהם. חברי העמותה פועלים בהתנדבות (כמובן!) למען מטרה משותפת שנועדה להעניק חום, אהבה ואכפתיות לאנשים שמצוקתם נשמטת מסדר היום הציבורי. פעילותם מתמקדת בשני מבצעים גדולים שמתקיימים פעמיים בשנה, בימים שלפני פסח וראש השנה. ״קבוצת שורשים״ מארגנת מאות חבילות מלאות מזון ופרחים המגיעות עד לבתים ונמסרות בחיוך ובחום.

תמי שכנאי, המייסדת והעומדת בראש העמותה, החלה לפני 16 שנה באיסוף מצרכי מזון לחג עבור קשישים בתל אביב וחלוקתם לקראת החגים. תחילה עשתה זאת מהדירה שלה בעזרת כמה חברים; היום מעורבים בפעילות מאות מתנדבים, שמדי שנה דואגים לאיסוף המצרכים, אריזתם ושינועם אל למעלה מאלף קשישים.

״קבוצת שורשים״ אימצה שתי קהילות, באחת ישנם מאות קשישים עריריים, מעוטי יכולת וניצולי שואה, ובאחרת בני הקהילה האתיופית ובה מאות משפחות השרויות במצוקה קשה. במסגרת פעילותם המבורכת של חברי ״קבוצת שורשים״ עלה הרעיון הגאוני של חיבור בין ניצולי שואה לשפים ידועים בארץ. וכך הוקם ההפרויקט המקסים של ״סבתא בישלה גורמה״. זהו פרויקט להעצמה של קשישים וניצולי שואה, שנועד להחזיר אותם למעגל העשייה והעבודה לשם הגברת כבודם העצמי. הרעיון היה לבקש מניצולי השואה ומהקשישים לתרום מתכון אישי מהבית או מתחילת דרכם בארץ ולהפגיש אותם עם מיטב השפים בארץ כדי שיעזרו להם להכין את המנה. המנות שהוכנו הוצעו למכירה למחרת היום בדוכן של עמותת "קבוצת שורשים"  בשוק הנמל בתל אביב, וכל ההכנסות מהמכירה הועברו במלואן לקשישים. התגובות היו כה מדהימות, שתמי החליטה לאגד את כל המתכונים לספר. בעזרתה של אלינוער רבין, עורכת ספרי הבישול, ועשרות מתנדבים אחרים, צלמי אוכל, מאפרות, עורכים וכמובן, השפים עצמם, יצא לאור הספר ״סבתא בישלה גורמה – קשישים וניצולי שואה מבשלים עם מיטב השפים״. כל ההכנסות ממכירתו הן כאמור קודש ל״קבוצת שורשים״, לרווחת קשישים. בימים אלו עובדים על תרגום הספר לאנגלית.

ספר הבישול ״סבתא בישלה גורמה״ הוא אחת המתנות הכי נפלאות שקיבלתי השנה ליום הולדתי. חברתי נורית, שהיא בעצמה אשת לב, ידעה היטב כיצד לשמח אותי. אי אפשר היה שלא להתרגש מהספר הזה. יש בו את כל המרכיבים הנכונים; סיפורים אישיים, מתכונים מצוינים, בישול ביתי ושדרוג של כל מנה למטבח עילי.  מאחורי כל מנה יש סיפור ומאחורי כל מפגש של ניצול או ניצולת שואה עם שף או שפית יש קשר שנוצר דרך הבישול המשותף במטבח. וכי יש דבר יפה מזה? פשוט קסם בהתגלמותו!

אני מדפדפת בספר הייחודי ומעורר ההשראה הזה, קוראת את הסיפורים המרגשים של הניצולים והביוגרפיות של השפים הצבעוניים והמוכשרים, וכל עמוד שבו עושה חשק. חשק לחיות טוב ולאכול טוב. אני מתקשה לבחור במתכון אחד מבין קוגל האיטריות המתוק של סוניה טופל ואייל שני, הכיסונים הממולאים תפוחי אדמה ובצל מטוגן של פרידה הדר וכתבת האוכל הילה אלפרט, סלט החצילים עם ירקות מוחמצים של אספיר איזיקובסקי ותמר כהן צדק, השפית והבעלים של קוצ׳ינה תמר, או הפלפלים האדומים הקלויים במילוי גבינה על מצע רוטב עגבניות של אמדה לוי ועומר מילר, השף הצעיר והאנרגטי של המסעדות חדר אוכל ושולחן. לבסוף, באווירת חג השבועות המתרגש ובא עלינו, אני בוחרת עבורכם במתכון לעוגת הגבינה של שרה פרי וניר צוק. שרה פרי נולדה בלובלין בשנת 1939. אביה נלקח למחנה למברג שבגבול רוסיה, שם נפטר מטיפוס. כשהחלו הסלקציות, העלו את המשפחה של שרה לרכבת לאושוויץ, אך יחד עם אמה הצליחה לחמוק ליער. הן מצאו מחסה באחד מבתי האיכרים עד שהתברר שהגרמנים מחפשים בכל הבתים ובעלת הבית שהסתירה אותן היתה בסכנת חיים. שרה ואמה החליטו להסגיר את עצמן והן הגיעו למיידנק. אמה עבדה בתפירת מדים ושרה התחבאה בצריף עם הילדים. בשנת 1944 הגיעו הרוסים למיידנק. הגרמנים העלו את שרה לאוטובוסים בדרך למחנות ההשמדה. הרוסים החלו לירות על האוטובוסים והגרמנים נסוגו. חייל רוסי הרים את שרה והושיב אותה על צריח הטנק. משם הביאו אותה לבית יתומים בלובלין. שרה היתה אז בת 4, במצב של תת תזונה. האם מצאה את בתה בבית היתומים, הן נסעו למחנה פליטים ובשנת 1949 עלו באונייה לארץ. ״כשהתבגרתי״ – אומרת שרה- ״הקמתי משפחה כנקמה בגרמנים. יש לי משפחה גדולה ואני מקווה שהדור שלהם ייהנה משלום ושקט.״

ניר צוק הוא השף והבעלים של מתחם קורדליה, מגיש תוכניות בטלוויזיה, בעל טור אוכל, מייסד מגזין קולינרי אינטרנטי והוציא ספרי בישול בינהם ״מדלג בין הסירים״ ״ניר צוק מבשל״ ו״ספר הירקות״. הוא ממקימי מסעדת בלק אאוט ביפו, שבה מגישים את האוכל מלצרים עיוורים.

והנה לכם המתכון:

עוגת הגבינה של שרה פרי

מה צריכים?

6 ביצים מופרדות

1 כוס סוכר

2 כפות קורנפלור

2 שקיות סוכר וניל

500 גרם גבינה לבנה

לציפוי:

1 מיכל שמנת מתוקה

1 חבילה אינסטנט פודינג וניל

1/2 כוס חלב

מה עושים?

מקציפים את החלבונים עם חצי כוס סוכר. בקערה נפרדת מקציפים את החלבונים עם הסוכר הנותר. מוסיפים את החומרים הנותרים, מערבבים היטב ומקפלים פנימה את הקצף. מעבירים לתבנית קפיצית בקוטר 26 ס״מ או 28 ס״מ, משומנת מעט. אופים כשעה בתנור שחומם מראש לחום בינוני-גבוה, 350 מעלות פרנהייט. מוציאים מהתנור ומצננים. לאחר שהעוגה הצטננה מקציפים את השמנת המתוקה עם הפודינג והחלב ומצפים את העוגה. שומרים במקרר.

 

ניר צוק לקח את המתכון של שרה ובהשראתו, הכין עוגת גבינה לא אפויה בניחוח רום.

עוגת גבינה לא אפויה בניחוח רום

מה צריכים?

250 גרם ביסקוויטים מרוסקים

50 גרם חמאה רכה

לשכבת הגבינה:

2 שקיות (28 גרם) ג׳לטין

3/4 כוס סוכר

2 ביצים מופרדות

1 כוס חלב

1 כף קליפת לימון מגוררת

1 כף מיץ לימון

3 כפות רום בקרדי

1 מיכל שמנת מתוקה

750 גרם גבינה לבנה 9%

מה עושים?

להכנת הבסיס, מערבבים את הביסקוויטים המרוסקים עם החמאה. שני שליש מהכמות שוטחים על תחתית של תבנית בקוטר 28 ס״מ. מהדקים היטב. להכנת שכבת הגבינה, בסיר קטן מערבבים את הג׳לטין עם חצי מכמות הסוכר. בקערה קטנה טורפים במזלג את החלמונים עם החלב, מוסיפים לסיר עם הג׳לטין ומערבבים. מחממים על אש נמוכה, תוך בחישה, עד שהג׳לטין נמס והתערובת הסמיכה מעט. מסירים מהאש ומוסיפים את המיץ ואת קליפת הלימון עם הרום ומצננים לטמפרטורת החדר. מקציפים את החלבונים עם הסוכר הנותר. בקערה נפרדת מקציפים את השמנת המתוקה. בקערת המיקסר טורפים את הגבינה עם תערובת הג׳לטין. מנמיכים מאוד את מהירות המיקסר ומקפלים פנימה את הקצף והקצפת. שוטחים בתבנית. מפזרים מעל את תערובת הביסקוויטים שנותרה. אפשר לוותר על פירורי הביסקוויטים מעל העוגה ולפזר פירות יער או פסיפלורה עם הגרעינים. שומרים במקרר לפחות שעתיים לפני ההגשה.

הספר ״סבתא בישלה גורמה״ זכה עד כה בשני פרסים: ספר הבישול הטוב ביותר שיצא בישראל לשנת 2016 וספר הבישול הטוב ביותר בקטגורית עמותות לשנת 2016. הספר נכנס לתחרות גורמנד העולמית – האוסקר של ספרי הבישול, תחרות אליה מגיעים כל שנה מעל 10,000 ספרים ועלה לשלב הגמר. אז בביקור הקרוב שלכם בארץ, אל תהססו בבקשה, ורכשו את הספר. נקודות המכירה מופיעות ומתעדכנות באתר של ״קבוצת שורשים״  http://www.kvuzat-shorashim.com/.

החיים, ממש כמו נהיגה במכונית, הם התקדמות וקטורית רצופת החלטות גורליות, עליות ומורדות בדרך לשום מקום. מה שבאמת חשוב, זאת הדרך. ודווקא היום, כשנדמה שכוח, כסף וכוחנות שולטים בעולם, חשוב להיות, או לפחות לתת טרמפ, לאיזה איש או אשת לב.

חג שמח ושבת שלום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button