בקרוב: תוכנית איתנים IAC יוצאת לדרך
"IAC איתנים", תוכנית יזמות ומנהיגות הנערכת בשיתוף ה-OFJCC מציעה לתלמידי תיכון ישראלים-אמריקאים ויהודים-אמריקאים הזדמנות לא רק להתחבר עם הזהות הישראלית והמורשת היהודית שלהם, אלא גם לרכוש כישורי חיים כגון חשיבה יצרתית, עבודה בצוות ובצורה עצמאית, מנהיגות, ניהול משימות מרובות ועוד. לקראת המפגש הראשון שיתקיים ב-24 באוקטובר, מספר יובל שחורי, מנטור בתוכנית, על החותם שהתוכנית הותירה אצלו
מאת: יובל שחורי
תארו לעצמכם את הסיטואציה הבאה: כ- 160 נערים ונערות, ישראלים-אמריקאים ויהודים-אמריקאים, מתקבצים בחדר גדול ב-American Jewish University, אליה הגיעו מכל רחבי ארה״ב. הצעירים הגיעו להאקאתון של שבוע שלם, בו ינחו אותם מטובי המנטורים הישראלים המתגוררים בארה״ב – יזמים ויזמיות שכבר הספיקו לעשות אקזיט אחד (או שלושה), סמנכ״לים בחברות גדולות, מנהלים בכירים המנהלים פעילות גדולה, והכל מוכוון חדשנות ויזמות והכל מחבר לישראל.
ואז, נחשפת המשימה לילדים – במשך שבוע שלם יבנו הצעירים פתרון שאמור להשתמש בטכנולוגיה על מנת ללמד צעירים אחרים (בשפה המקצועית – EdTech או Education Technology) על השפה העברית, על ההיסטוריה הישראלית ועל המורשת הישראלית והיהודית.
רגע, מה???
לי, כמנטור, כאדם בוגר, אולי גם ציני (קצת יותר מדי, כנראה), הרגע הזה היה ממש לא ברור, כמעט מפליא. הייתי בטוח שכל האנרגיה שתהיה בחדר תתפוגג לה בשנייה והצעירים לא יתחברו לעניין של לשבת שבוע ולחשוב על… משהו שקשור ללימודים? כלומר, טכנולוגיה, בסדר, אולי אפילו אפליקציה, אבל לימודים? אתם אמיתיים? כגודל הציפייה כך הייתה גודל ההפתעה – לא עברו כמה דקות, והחניכים שכבר חולקו לקבוצות התחילו לעבוד במרץ על רעיונות, ניתחו בעיות, חשבו איפה הם יכולים להשפיע הכי הרבה ומה הדבר הכי נכון לטפל בו. ולי לא הייתה ברירה אלא להעלים את הפנים המופתעות שלי ולהתמלא מחדש באנרגיה המדהימה שקרנה מהילדים חדורי המוטיבציה האלה, לשנס מותניים ואת כישורי המנטורינג שלי ולעזור להם לבנות את הפתרון הכי טוב שהם יכולים לחשוב עליו, וכמו שתקראו בהמשך ״הכי טוב״ זה אנדרסטייטמנט.
במשך שבוע שלם נדהמתי לגלות, כל יום מחדש, כמה נערים בחט״ב ובתיכון יכולים להיות ממוקדים, חריפים, מחוברים לכאן והעכשיו שלהם אבל גם להיסטוריה ולמורשת היהודית והישראלית בלי להראות שמץ של ציניות. במהלך השבוע שולבו גם משימות נוספות, והיה מדהים לראות איך הילדים הצליחו לקחת את הרעיון מאחורי מגילת ״איכה״ (במהלך השבוע חל ט׳ באב) ולחבר אותו בדיוק למה שהם עוברים ומה שהם עושים.
בכדי שרמת האנרגיה לא תרד, כל כמה שעות ״פרצו״ לחדר מדריכים מ- Camp Kimama והרקידו את הילדים (לצערי אני יודע כבר את כל המילים, וגם את כל הצעדים, לשיר ולריקוד ״טודו בום״ של סטטיק ובן-אל). ובכל יום, באודיטוריום ליד חדר האוכל שמעו הילדים הרצאות בסגנון Ted על יזמות, שילוב של יזמות עסקית ו- Giving back, כיצד יוצרים סרטי ווידאו ש״תופסים את העין״ ואיך בונים מצגת וסיפור בצורה נכונה. המצגות הועברו על ידי אורחים ומנטורים שהשתתפו בהאקאתון.
כמו בעולם הסטארטאפים והטכנולוגיה ש-״בחוץ״, גם הקבוצות השונות בנו פתרונות שונים, לפעמים לאותה בעיה – קבוצה אחת השתמשה במציאות ווירטואלית ללימוד ההיסטוריה הישראלית, אחרת השתמשה באותה טכנולוגיה בדיוק על מנת לשמר את זכרון השואה, ובקבוצה אחרת השתמשו ב-Gamefication על מנת ללמד את השפה העברית (כשאחד מחברי הקבוצה ישב כ- 24 שעות רצוף ותכנת סצינה מהמשחק בכדי להדגים את הרעיון!).
בסוף ההאקאתון הציגו הילדים את המצגות שלהם, בתחילה לפאנל של מנטורים ובערב, כשהגיעו חלק מההורים וחברי קהילה מהאיזור, הציגו 8 הקבוצות שעלו לגמר מול פאנל שופטים שחלקם לא האמין שהילדים עבדו על הפתרונות והמצגות רק שבוע.
בין לבין למדו הילדים כישורי חיים נדרשים – ניהול משימות מרובות בלחץ זמן, בניית מסר שיווקי, פתרון בעיות, התחברו לישראליות שבתוכם וליהדות שבתוכם, ותוך כדי התחרות גם מצאו זמן לנחם את אלה שלא הלך להם. קבוצות הוואטסאפ שנפתחו במהלך השבוע עדיין מזמזמות (תאמינו לי, אני יודע, הבן הצעיר שלי השתתף כאחד החניכים) ונראה שהחוויה הזו השאירה אצלם חותם חברתי, אישי, מקצועי ובטח ובטח ישראלי ויהודי.
וכמו שכבר הבנתם בין השורות, החותם הזה נשאר גם אצלי.
ב-14 בנובמבר תינתן גם לילדיכם ההזדמנות לקחת חלק בכל הטוב הזה. תוכנית IAC איתנים הנערכת בשיתוף ה-OFJCC תפתח שני מסלולים- לתלמידי חטיבה ותיכון ותציע לנוער הישראלי והיהודי-אמריקאי לבוא ולחבוש את כובע היזמים, להתחבר לתכנים וטכנולוגיה ישראליים ולהתנסות דרך למידה חוויתית מעוררת סקרנות וחקירה מבוססת פרוייקטים. הצעירים יתחלקו לקבוצות עבודה בכל מפגש ויקבלו הזדמנויות להתנסות בתפקידים שונים.
החיבור לישראל יהיה נטוע עמוק בכל פרויקט שבני הנוער יתבקשו להכין. הכל ייסוב סביב נושאים הנוגעים לישראל, קהילה וזהות יהודית קולקטיבית. זה יכול להיות מבנית קמפיין לתיירות בישראל ועד עיסוק בשימור זיכרון השואה, תיקון עולם ואלו רק דוגמאות.
המפגשים יתקיימו בימי שלישי, אחת לשבועיים ב-OFJCC שפאלו אלטו וחלקם יתקיימו בחברות סטארט אפ וטכנולוגיה שונות באזור (גוגל, פייסבוק, מייקרוסופט ועוד…), שם המשתתפים ייפגשו עם אנשי מקצוע בכירים שיספרו להם את הסיפור האישי שלהם ויעבירו להם מידע וכלים לפיתוח ויזמות.
לפרטים נוספים והרשמה לחצו כאן