אל תסתכל בקנקן: על המאכלים המבלבלים בארה"ב
סביר להניח שלכולנו לקח זמן להסתגל למאכלים המקומיים כשהגענו מישראל. בתחילה נצמדנו למוכר והידוע וניסינו להתחקות אחר המוצרים שאנו מכירים מהבית, אך לא פעם נחלנו אכזבה כשגילינו שמוצר אמנם נראה זהה לחלוטין למקבילו בארץ, אך הטעם שלו שונה לחלוטין. התזונאית, יעל דרור הרכיבה רשימה של שמונה המוצרים שהצליחו לבלבל אותה לחלוטין
מאת: יעל דרור
כאשר עוברים מישראל לוואלי, צריך להתרגל להרבה דברים חדשים; שפה, מנהגים, טפסים וכמובן למאכלים. איזו שמחה זה לגלות מאכלים שמכירים ואוהבים! אבל, לפעמים זה לא בדיוק מה שחשבנו… לאחר כמה שנים בוואלי (כן, לא להאמן איך הזמן עובר), אני חייבת לומר שיש לא מעט מאכלים מבלבלים. מאכלים שלכאורה נראים מוכרים אבל כאשר נותנים בהם ביס, מגלים שהם מאד שונים מהגרסה הישראלית. לפעמים הם מתוקים במקום מלוחים, לפעמים הם נשארים מלוחים אבל בצורה שאנו לא רגילים אליה ולפעמים אנחנו לא מבינים איך אפשר להוסיף להם קינמון ותבלינים שכל כך לא קשורים לטעם שאנו רגילים אליו. בכתבה הבאה אספתי את שמונה המאכלים שאותי באופן אישי הכי בלבלו והפתיעו בוואלי.
בורקס עם סוכר
כאשר נמצאים רחוק מהבית, יש תחושה שהמאכלים הכי שגרתיים שהיו לנו בישראל, הופכים להיות סופר טעימים, נחשקים ובלתי ניתנים להתאפקות בעת פגישה מחודשת. לא פעם אנשים לפני טיסה לביקור בארץ, מתארים בשקיקה את "בורקס הפינוקים" שהם הולכים לאכול ב"ארומה", "אבולעפיה" או אפילו נזכרים בערגה ב"סמי בורקס". נכון, לאחרונה נפתח בית קפה ישראלי בסניוואל שמגיש בורקס אבל תודו שאין כמו הזכרונות על הדבר האמיתי מהארץ. בדיוק בגלל זה, כל כך הופתעתי לגלות את מאפה הבורקס מוגש בכמה סופרמקטים ומעדניות. כן, בורקס משולש גדול ופריך. אך כאשר הסתכלתי מקרוב, גיליתי עליו פירורי סוכר!!! סליחה, משהו התבלבל בין מלח לסוכר? התשובה היתה "ממש לא". זהו אומנם צורת הבורקס המוכרת לנו אך הוא "קינוח" ולא ארוחה… מדובר במאפה מתוק הממולא ברסק תפוחי עץ עם פירורי סוכר מלמעלה. כל כך קרוב לדבר האמיתי והמוכר…וכן, יש גם בורקס גבינה מתוק, בורקס עם אבוקדו ועם גבינת צאן ובייקון.
ביסלי גריל עם קינמון
ביסלי גריל הוא אחד החטיפים הכי פופולריים בישראל. מאות ואלפי ילדים גדלו עליו מגיל ינקות ולא ויתרו עליו גם בחייהם הבוגרים. אין מסיבת יומולדת בישראל בלי ביסלי גריל, חגיגות או סתם אירוח של אחרי הצהרים. כן, הוא חלק בלתי נפרד מהתרבות האכילה ("הנישנוש") הישראלית. כאשר ראיתי על המדפים שקית של חטיף בצורת ביסלי גריל, ממש הופתעתי מהתגלית המרעישה. כאשר הסתכלתי על האותיות על גבי האריזה, גילית שזה בכלל לא מה שאליו התכוון המשורר… מדובר בחטיף פסטה מטוגנת כמו הביסלי המקורי, אך הטעם הוא לא של גריל אלא מתקתק עם קינמון! סליחה, ממש לא בשבילי!
מלפפון חמוץ מתקתק
כאשר מגיעים מהארץ מכירים 2 טעמים של מלפפון חמוץ: במלח או בחומץ. רבים אוהבים את הגרסה המלוחה והתדהמה גדולה כאשר מגלים בארה"ב שהטעם המקומי של המלפפון החמוץ כל כך שונה ממה שמכירים בארץ. מדובר בטעם מתקתק שלא ממש משתלב עם מה שאנחנו מכירים. בחלק מהמקרים גם הזנים של המלפפונים בהם משתמשים שונים מאד ממה שאנחנו מכירים מהארץ (מלפפונים בשריינים עם בליטות קטנות כמו פצעונים על הקליפה). בדרך כלל נהוג לומר "טעם ועל ריח אין להתווכח", אבל מלפפון חמוץ מתוק, זה כבר מעבר למה שהיינו מצפים. יש כאלו שמתרגלים לטעם האמריקאי של החמוצים ואחרים ממשיכם לקנות קופסאות שימורים של מלפפונים חמוצים ישראלים. כן, אני משתייכת לקבוצה השניה 😊
חומוס מתוק
חומוס נתפס אצל רבים מאיתנו כממרח בעל טעם מלוח. לפעמים יש תוספות חריפות/פיקנטיות אבל זה בהחלט לא ממרח מתוק או משהו שאפשר לקרוא לו "קינוח" בסוף הארוחה. בארה"ב נתקלתי לא פעם בחומוס בטעם שוקולד! בהתחלה לא נתפס בכלל איך אפשר לאכול את הממרח המתוק הזה בצבע חום שמבוסס על חומוס?! אחרי שאזרתי אומץ וטעמתי שני טעמים מתוקים אני חייבת להודות שיש כאן פוטנציאל מסויים. החומוס בטעם שוקולד היה בעל מרקם נעים שהזכיר קצת מוס שוקולד (כמובן בלי יומרות יותר מידי). זה עדין לא ממרח שנכנס אלי הביתה באופן קבוע, אבל שמעתי כבר על כמה אמהות שמורחות אותו לילדים בבוקר או לבית הספר במקום שוקולד למריחה. בנישה הזו אין מה להתווכח, הוא תחליף הרבה יותר בריא. שווה לנסות.
קוטג' עם תוספות מתוקות

נושא הקוטג' בארה"ב הוא נושא רגיש שכבר רבות נכתב עליו ונערכו דיונים בלי סוף. כן, האמריקאים עדין לא הצליחו לייצר קוטג' שיהיה בעל הטעם האופיני והמרקם שיש בארץ. הם ממשיכים כמובן לנסות ותנובה אפילו פתחה מפעל בארה"ב, אך זה עדין לא מביא לנו את הקוטג' האמיתי למדפי הסופרמרקט. עם זאת, חשוב להבין שבארה"ב הקוטג' נתפס כמאכל של "קינוח" ולאו דווקא כמשהו שמורחים על הלחם. בדרך כלל נהוג להגיש את הקוטג' בקערה קטנה כשלצידה פירות חתוכים. לנו, הישראלים זה נראה מוזר מאד לשלב מאכלים מתוקים עם קוטג', ולכן רבים נחרדים כאשר הם מגלים על המדפים קוטג' עם תוספות מתוקות שמגיע כמו יוגורט בטעמים. למשל, קוטג' עם תותים, אוכמניות, פטל, מנגו, אננס, אפרסק. הם אף מגיעים באריזה אישית כמו יוגורטים… בהחלט נשמע מוזר!
גבינת פילדפליה בטעמים מתוקים
גבינת פילדלפיה יש גם בארץ וזו לא בהכרח חידוש כאשר מגיעים לארה"ב, אלא שגם כאן, כמו בקוטג', הטעמים שמתווספים לגבינה נשמעים לנו חצי הזויים ולא מתאימים למריחה על פרוסה. להלן רשימה מרשימה של טעמים מתוקים בהם ניתן למצוא את גבינת הפילדלפיה: תות, שוקולד חלב (יש אפילו גרסה לייט!), אוכמניות, דבש, קינמון, אננס ועוד… האמת, שעם אחוזי השומן הגבוהים של הגבינה, גם בטעמים מתוקים, היא עדין תחשב לקינוח שמן ולא בהכרח בריא.
בננות "רקובות"
האם קרה לכם שהלכתם לירקן ונתקלתם במכירה של בננות רקובות? חשבתם לעצמכם מי הפראייר שקונה את זה? אז שימו לב, יש בננות שחשוב לקנות אותן כאשר הן מאד בשלות (שלא לומר שחורות מבחוץ ונראות רקובות). מדובר בבננות מזן Plantains והן נפוצות במיוחד במערב אפריקה ובמדינות הקאריביות. הדרך הטובה לאכול אותן היא על ידי טיגון או אפיה, לא אוכלים אותן טריות! הן מהוות תחליף לתפו"א במאכלים רבים. לא ניסיתי, אבל מי שטעם מספר שהיה מאד מוצלח. במיוחד בגרסה המטוגנת…
פופקורן מתוק
מאז ומעולם פופקורן נתפס אצלי כמאכל מלוח. אוכלים אותו בקלונוע, מכינים בבית או קונים אריזות לטיולים. כן, בכלל לא חשבתי על אפשרות הדבר הזה יכול להגיע בעוד כמה טעמים. כאשר הגענו לארה"ב ונתקלנו לראשונה בפופקורן המתוק, נחרדתי מעצם הרעיון, פופקורן עם סוכר? פופקורן בטעם קרמל? עם הזמן, אני חייבת לומר ש"התקלקלנו"… טעמנו את הפופקורן המתוקן שמכינים בדודים ענקיים בשוק האיכרים והתמכרנו! עכשו שזה כבר נראה לנו מאכל סטדנרטי לגיטימי לנשנוש אך אני עדין זוכרת עד כמה מוזר ולא שייך כל הרעיון הזה היה בהתחלה של "פופקורן מתוק". אם אתם עדין לסולדים מה רעיון המתקתק, אולי עדיף שלא תטעמו, זה ממכר…
אלו ה"כוכבים" הבולטים מבחינתי בתחום המאכלים המבלבלים. תודה רבה לכל שהגיב לפוסט שלי בפייסבוק לקראת הכנת הכתבה, תרם רעיונות, תמונות והציע הצעות למאכלים מוזרים שהוא מכיר. כמובן שיש עוד מאכלים נוספים שבטח פספסתי ואתם מוזמנים להגיב ולהוסיף איזה מאכלים מבלבלים אתם מכירים. אם יהיו רעיונות טובים, זה בהחלט סיבה טובה לעוד כתבה.